Blog

Hva er Tiktok – og alt du måtte trenge å vite (2024)

Bilde av en rakett med teksten Hva er tiktok?

Fra en danse app til en nåværende alt-mulig gigant har tiktok blitt en svært “populær sosiale medier” app som viser korte videosnutt som er blitt lagt ut av andre brukere. På denne appen kan du nå i stor grad lage video, dele videoer, snakke til venner, se på “FYP” eller videoer som er blitt lagt ut av brukere du følgere. Man har gjerne musikk eller lydeffekter på videoene, og har blitt veldig mye omtalt i media som en altoppslukende app som man skal være forsiktig med.

Nå er det slik at du ser gamle virale Tiktok videoer, på andre apper lenge etter de har vært på Tiktok. Det betyr at dette er en veldig inflytelsesrik app, som både tiltrekker seg alle slags type mennesker, fra barn til voksne mennesker – og influencere. Det kan være at dine barnebarn har snakket om denne appen som gjør at du er på denne siden og prøver å finne mer informasjon, derfor skal vi dypdekke i dette!

Dette er Tiktok

Det er en video-delings app, som lar brukere lage korte videosnutter som deles på en “strøm” som kan sees av alle. Det betyr at den videoen du legger ut, kan sees av noen i nord-amerika eller Tyskland – uten av at de følger deg eller kjenner til deg. 

Dette er noen av få tingene du kan gjøre:

 • Lage en kort videosnutt der du snakker eller danser.
 • Du kan legge til effekter, tekst, lyder, eller musikk.
 • Du kan bruke filtre som kan manipulere hvordan du ser ut, eller lage morsomme ansikt.
 • Video streaming – du kan strømme deg selv live slik at andre kan se på deg og snakke til deg samtidig.
 • Du kan starte en duett, der du kan reagere på andre sitt innhold/video og poste den samtidig.

Fakta og historien til Tiktok

 • Tiktok har over en 1 millliard mennesker brukere aktivt i måneden 
 • Tiktok er nå det 4. Største sosiale medier appen, bak Facebook, Instagram og Youtube.
 • Over 50% som bruker Tiktok i Norge er i alderen 18-29 i følge Ipsos, her kan man forvente noen mørke tall også.

Historien til Tiktok

 • I 2014 så ble Musical.ly introdusert som en app der man skulle “lip-synce” etter videoer. Altså, late som man synger mens musikk blir spilt i bakgrunnen.
 • 2018 så kjøpte Bytedance bedriften Musical.ly og endret navn til Tiktok.
 • I 2022 så gikk Tiktok over 1 milliard månedlige aktive brukere, og ble en av de største appene i verden.

Hvorfor er Tiktok appen så populær og hva gjør man på appen?

Vel, noen vil argumentere for at mennesker foretrekker og få informasjon gjennom øynene og ørene. Ikke nødvendigvis lese, som de aller andre apper har basert seg på i større grad. Det betyr at det er noe som gjør det attraktivt og se videoer, og samhandle med de – og man får kanskje til og med mer nærhet til det?

Det er også som alle andre sosiale medier et sosialt aspekt av det, der man ønsker å samle så mye tiktok følgere så overhodet mulig – og likes på sine tiktok videoer. Det betyr i grunn at det er en “social proof” og hente her også, som gjør at appen er tiltrekkende for alle.

Det du i korte trekk gjør på appen, er å se videoer andre har delt og reagerer på dem. Når du har sett ferdig videoen, så drar du fingeren opp og får en ny video med en gang. Liker du ikke videoen, så hopper du enkelt over den. Derimot liker du videoen, kan du dele den med venner eller familie.

Virale trender og utfordringer

En av de større grunnene til at appen er så populær også, er at sanger eller annet innhold kan gå viralt. Det kan også kickstarte karrieren for mange, som gjør at f. Eks din video blir delt av mange.

Vanlige ting kan være så enkelt som en danse-utfordring, der du kan danse en vanskelig dans for deg selv og deretter legge det ut. Responsen kan være enorm hvis du er tidlig ute på noe som trender, før hele trenden tar over hele plattformen.

Det er enkelt å dele og se videoer på Tiktok, som gjør at ting går veldig fort viralt.

Hva er fremtiden til Tiktok?

Framtiden ser svært lys ut, vi ser appen utvikle seg utrolig fort og få flere brukere i rekordfart. Appen er allerede lastet ned av svært mange, og har fått en stor markedsandel. Det kan også hende at andre apper begynner å ta i bruk modellen til Tiktok, som vi har sett Instagram har prøvd på – og deretter miste markedsandeler. Men per dags dato så ser det ut som Tiktok er kommet for å bli.

Hvem er Vinyadmedia.no?

Takk for at du leste vårt blogginnlegg. Vi tilbyr markedsledende digitale tjenester som fyller ditt behov på sosiale medier, vi selger premium Tiktok følgere, og vi selger blant annet tiktok likes av høy kvalitet med gratis påfyll av views.